۱ آذر ۱۴۰۳

مفاخر شهر

 پروفسور کاظم معتمدنژاد

پروفسور کاظم معتمدنژاد اردیبهشت ۱۳۱۳ در مود – ۱۴ آذر ۱۳۹۲ در تهران روزنامه‌نگار و حقوق‌دان ایرانی بود. معتمدنژاد به دلیل نقشی که در تدریس آکادمیک علوم ارتباطات و روزنامه‌نگاری در ایران داشت به «پدر علم ارتباطات ایران» شهرت یافته بود.

کاظم معتمدنژاد در سال ۱۳۱۳ در شهر مود در استان خراسان جنوبی ( 35 کیلومتری بیرجند مرکز استان ) متولد شد. تحصیلات ابتدایی و قسمتی از تحصیلات متوسطه خود را در زادگاهش و قسمت دیگر را در بیرجند و سال ششم ادبی را در دبیرستان مروی تهران گذراند. در سال ۱۳۳۶ به اخذ درجه لیسانس و در سال ۱۳۳۹ به اخذ درجه دکتری در رشته حقوق قضائی از دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران نائل شد.

وی در زمان تحصیل در دوره کارشناسی، با مدیر وقت روزنامه کیهان -که استاد او نیز بود- رابطهٔ دوستانه‌ای برقرار کرد. وقتی استاد از دانشجویان دوره دکتری برای همکاری در کیهان دعوت کرد، معتمد نژاد فرصت را غنیمت شمرده و به محیط روزنامه وارد شد. دیری نپایید که از مترجمی زبان فرانسه، به مسؤولیت گروه خارجی و مقالات ارتقا یافت.

روزنامه کیهان که به روزنامه نگاران تحصیلکرده نیاز داشت، برای وی بورسیه‌ای از دولت فرانسه دریافت کرد. معتمد نژاد در دانشگاه سوربن فرانسه موفق به اخذ دکتری حقوق و علوم سیاسی و نیز دکتری تخصصی روزنامه نگاری از انستیتوی مطبوعات و علوم نظری دانشگاه پاریس شد.

وی از سال ۱۳۴۶ وکیل پایه یک دادگستری شده و از سال ۱۳۷۹ مشاور حقوقی اتحادیه بین‌المللی ارتباطات دور بود.

معتمدنژاد بعدازظهر چهاردهم آذر ۱۳۹۲ در بیمارستانی در تهران به دلیل بیماری درگذشت [۲] و پس از تشییع جنازه ای باشکوه در قطعه نام‌آورانبهشت‌ زهرا به خاک سپرده شد.

معتمدنژاد در تاسیس انجمن‌ها و موسسات و دوره‌های آموزشی و پژوهشی متعددی نقش داشت:[۳]

– عضو مؤسس دوره عالی روزنامه‌نگاری، مؤسسه عالی مطبوعات و روابط عمومی و دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی، ۱۳۵۰ – ۱۳۴۳

– عضو هیأت مؤسس بخش ارتباطات بین‌المللی ” انجمن بین‌المللی تحقیق در ارتباط جمعی ” ۱۹۷6 (1355)

– عضو هیأت مؤسس “مرکز مطالعات فراملی ارتباطات و اطلاعات در کشورهای آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین، پاریس ” ۱۹۹2 (1371) دوره فوق لیسانس علوم ارتباطات در دانشگاه علامه طباطبایی، ۱۳۶۸

– عضو مؤسس دوره دکتری علوم ارتباطات در دانشگاه علامه طباطبایی، ۱۳۷۵

– عضو مؤسس “مرکز پژوهش‌های ارتباطات ” وابسته به دانشگاه علامه طباطبایی و وزارت پست و تلگراف و تلفن، ۱۳۷۵

– پیشنهاد دهنده تاسیس ” مرکز مطالعات و تحقیقات ارتباطات در آسیای مرکزی ” با همکاری یونسکو در تهران، از طریق کمیسیون ملی یونسکو در ایران در سال ۱۳۷۴ که پس از اعزام یک هیأت بررسی و امکان‌سنجی از سوی سازمان مذکور به ایران و کشورهای منطقه، همچنان در حال مطالعه و مذاکره است.

– عضو هیأت مؤسس ” انجمن دفاع از آزادی مطبوعات” تابستان ۱۳۵۷

– عضو “انجمن بین‌المللی تحقیق در ارتباطات جمعی” از سال ۱۹۶۲

– عضو ” انجمن بین‌المللی حقوق فضا” از سال ۱۹۶۷

– عضو ” انستیتوی بین‌المللی ارتباطات”

– عضو ” انجمن فرانسوی علوم ارتباطات و اطلاعات “، از سال ۱۹۸۳

پروفسور مهدی بلالی مود

پروفسور مهدی بلالی مود (متولد: ۱۳۲۱، مود) پدر علم سم شناسی استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد، عضو فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران، پزشک نمونه و پژوهشگر برگزیده کشوری است. وی همچنین عضو کمیته برنامه ریزی ایمنی شیمیائی و سم شناسی (IPCS)سازمان بهداشت جهانی، عضو جامعه سم شناسان بالینی اروپا و فدراسیون جهانی سم شناسی بالینی بوده و در سال ۱۳۷۳ به عنون رئیس جامعه سم شناسی پزشکی آسیا و اقیانوسیه انتخاب گردید

پروفسور مهدی بلالی مود روز ۱۵ شهریور ۱۳۲۱ شمسی در مود متولد شد. وی پس از پایان تحصیلات ابتدائی در مود، زاهدان و متوسطه در دبیرستان شوکتی بیرجند، تحصیلات دانشگاهی را ابتدا در رشته شیمی و سپس در دانشکده پزشکی دانشگاه تهران آغاز نمود و در خرداد ۱۳۴۳ به اخذ لیسانس شیمی و در خرداد ۱۳۴۹ به دریافت دکتری پزشکی نائل آمد.

بلالی مود در سال ۱۳۶۰ موفق به اخذ دکتری تخصصی در رشته فارماکولوژی و سم شناسی بالینی شد و با سمت استادیار و سرپرست بخش مسمومین بیمارستان امام رضا، وابسته به دانشکده پزشکی دانشگاه مشهد مشغول به کار شد . در اردیبهشت ۱۳۶۴ به سمت دانشیاری و در سال ۱۳۷۰ به مقام استادی ارتقاء یافت.

وی صاحب تالیفات و انتشارات متعدد در زمینه‌های شیمی، سم شناسی پزشکی، درمان شناسی و مسمومیت‌ها شامل ۲۱ کتاب و منوگراف (تک نگار) به زبان‌های فارسی و انگلیسی ، ۹۰ مقاله علمی در نشریات پزشکی و مجلات علمی داخلی و خارجی و ۲۱۲ خلاصه مقاله در کنگره‌های علمی و کنفرانس‌های پزشکی کشور و بین المللی به زبان‌های فارسی، انگلیسی و فرانسه می‌باشد.

زشک نمونه سال ۱۳۷۹ کشور و سال ۱۳۸۱ استان خراسان، پژوهشگر نمونه سال ۱۳۶۴ دانشگاه مشهد، پژوهشگر نمونه کشور و دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال ۱۳۸۴، جوائز بهترین سخنرانی و پوستر از همایش‌های بین المللی سم شناسی در سالهای متعدد و جامعه جهانی فوریتها و حوادث پزشکی در سال ۲۰۰۶ میلادی از جمله افتخارات علمی ایشان می باشد.

دکتر اسدالله آزاد

دکتر اسدالله آزاد در 13 مهرماه 1326 هجری شمسی در خانواده ای فرهنگی در مود متولد شد. خانواده او از دوران کودکی از بیرجند به زاهدان نقل مکان کردند. او مقطع دبیرستان را در رشته ریاضی سال 1344در شهر زاهدان به پایان رساند و در سال 1349 در مقطع کارشناسی رشته زبان و ادبیات انگلیسی از دانشگاه فردوسی مشهد فارغ‌التحصیل شد.

آزاد پس از گذراندن خدمت نظام وظیفه در شهر خودش بیرجند در خردادماه 1350به سمت کارشناس علوم اجتماعی در وزارت فرهنگ و آموزش عالی وقت به استخدام درآمد و هم زمان با پذیرش در دوره فوق لیسانس کتابداری دانشگاه تهران ادامه تحصیل داد.

وی در سال 1353 این دوره را به پایان رساند و در دانشگاه آزاد ایران به کار گماشته شد. از آنجا که در دوره فوق لیسانس کتابداری رتبه اول را حائز شده بود، پژوهانه (بورس) تحصیلی به دست آورد و در دانشگاه پیتسبورگ (یکی از معتبرترین دانشگاه های ایالات متحده در رشته کتابداری) در دوره دکتری پذیرفته شد.

دوره تحصیل دکتری دو سال و نیم به طول انجامید و به گفته رئیس وقت دانشکده، آزاد از نادر دانشجویانی بود که این دوره را در این مدت کوتاه به پایان رساند. وی با آن که در همان جا به وی پیشنهاد کار و استخدام داده شده بود در خرداد 1357 با اتمام تحصیلاتش و اخذ دانشنامه دکتری به وطن بازگشت و بنا به حکم صادره از سوی وزیر فرهنگ و آموزش عالی آن دوران، به سرپرستی مدرسه عالی ایران زمین منصوب و در سال 1358 به مشهد منتقل شد.

آن مرحوم از سال 1372تا 1375 مدیریت گروه کتابداری دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد را به عهده داشت و در سال 1388 به افتخار بازنشستگی نایل گردید.

وی که به زبان های فارسی، انگلیسی و فرانسه، آلمانی و عبری مسلط بود تا زمان فوت با گروه کتابداری و اطلاع رسانی همکاری می کرد.

سرانجام دکتر اسدالله آزاد در واپسین روز سال 1388 دعوت حق را لبیک گفت و به سرای باقی شتافت.

از آن مرحوم آثار متعددی به صورت تألیف و ترجمه به یادگار مانده است، از جمله فعالیت های وی 14 کتاب منتشر شده، 8 کتاب ویراسته شده، 49 مقاله منتشر شده و 21 مقاله منتشر نشده است.

از فعالیت های علمی دکتر آزاد می‌توان به کارشناس کتابداری کتابخانه مرکزی دانشگاه آزاد ایران (سابق)، رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه آزاد ایران (سابق)، مدرس کتابداری دانشگاه های تهران، مدرس دانشگاه فردوسی مشهد، مشاور و مترجم بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی، استادیار دانشگاه فردوسی مشهد، مدیر گروه کتابداری دانشگاه فردوسی مشهد و دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد اشاره نمود. برخی از آثار دکتر اسدالله آزاد به این شرح است:

کتابها:

1- سیمسوا، س. ،مک کی ،م. شناخت و کاربرد روش تطبیقی در علوم کتابداری. ترجمه اسدالله آزاد. تهران: مرکز نشر دانشگاهی، 1361.
2- کرایست،جان م. مبانی فلسفه کتابداری آموزشی. ترجمه اسدالله آزاد. مشهد: آستان قدس رضوی، 1365.
3- لنکستر، ف. ویلفرید. کتابخانه ها و کتابداران در عصر الکترونیک. ترجمه اسدالله آزاد. مشهد: آستان قدس رضوی، 1366
4 – رایس ،کلار ا کولیور . زنان ایرانی و راه و رسم زندگی آنان. ترجمه اسدالله آزاد. مشهد: آستان قدس رضوی، 1366.
5- هوث،ادوارد ج. شیوه نگارش و نشر مقالات علوم پزشکی. ترجمه اسدالله آزاد. مشهد: دانشگاه علوم پزشکی،1367.
6- روزنتال،فرانتس . تاریخ تاریخ نگاری در اسلام . ترجمه اسدالله آزاد . مشهد: آستان قدس رضوی، 1365.
7- روزنتال،فرانتس . تاریخ تاریخ نگاری در اسلام. بخش دوم. ترجمه اسدالله آزاد. مشهد: آستان قدس رضوی، 1368.
8- موکهر، جی، ا .ک. تاریخ و فلسفه کتابداری. ترجمه اسدالله آزاد. مشهد: آستان قدس رضوی، 1368.
9- رش یدوو،پی- نن . سقوط بغداد و حکمروائی مغولان در عراق. ترجمه اسدالله آزاد. مشهد: آستان قدس رضوی، 1368.
10- شیمل،آن ماری . خوشنویسی و فرهنگ اسلامی. ترجمه اسدالله آزاد. مشهد : آستان قدس رضوی، 1368.
11- آربری، آرتور جان . ادبیات کلاسیک فارسی. ترجمه اسدالله آزاد . مشهد : آستان قدس رضوی، 1371.
12- نیکلسن،رینولد. عرفان عارفان مسلمان. ترجمه اسدالله آزاد . مشهد: دانشگاه فردوسی مشهد، 1373.
13- گاردنر ،ریچارد ک. مجموعه سازی: پیدایش، گزینش و گسترش مواد کتابخانه ای. ترجمه اسدالله آزاد. مشهد: آستان قدس رضوی، بنیاد پژوهشهای اسلامی، 1376 .
14- پائو،میراندالی. مفاهیم بازیابی اطلاعات. ترجمه اسدالله آزاد و رحمت الله فتاحی. مشهد: دانشگاه فردوسی مشهد، 1378.
14- اتحادیه بین المللی انجمنهای کتابداری. رهنمودهایی برای کتابخانه های عمومی. ترجمه رحمت الله فتاحی. مشهد: آستان قدس رضوی، 1368.
15- قواعد فهرستنویسی انگلو امریکن. ویرایش 2. ترجمه رحمت الله فتاحی. ویراستاری اسدالله آزاد
16- جهودا، جرالد، براوناگل، جودیث شیک. اصول کار مرجع: فنون پرسش کاوی و پاسخ یابی از منابع کتابخانه. ترجمه و تألیف محمدحسین دیانی و عبدالحمیدمعرف زاده، مشهد: آستان قدس رضوی، 1373
17- زرگر،احمد (گردآورنده). کتابشناسی اقتصاد (طرح پژوهشی شماره78 مصوب کمیسیون پژوهشی دانشگاه شهید چمران اهواز).
18- چای،لوئیس.اس. راهنمای ایمراث بر رده بندی کتابخانه کنگره. ترجمه رحیم شاهگلی. ویراسته اسدالله آزاد. تبریز: دانشگاه تبریز، 1374.
19- جانسون، دبرا ویلکاکس. کتابخانه ها و سوادآموزی. ترجمه رحمت الله فتاحی. ویراسته اسدالله آزاد. مشهد: دانشگاه فردوسی، 1373.
20- فتاحی، رحمت الله. فهرستنویسی: اصول و روشها. ویراسته اسدالله آزاد. مشهد: دانشگاه فردوسی، 1373.
21- دیانی.محمدحسین. مجموعه سازی و فراهم آوری در کتابخانه ها. ویراسته اسدالله آزاد. اهواز: دانشگاه شهید چمران، 1377.
22- باهاترا، پیرشکانتی. مدیریت منابع انسانی در کتابخانه‌ها. ترجمه ثریا ضیایی و مجتبی کفاشان. ویراسته اسدالله آزاد .مشهد: مرندیز، 1385

استاد مهدی اسماعیلی مود

 استاد مهدی اسماعیلی مود در سال 1344 در شهر مود از توابع بخش مرکزی بیرجند چشم به جهان گشود. پس از تحصیلات ابتدایی و متوسطه، خوشنویسی را به طور جدی از سال 1365 هم زمان با تاسیس انجمن خوشنویسان بیرجند زیر نظر استاد پرویز نیک بین آغاز کرد و سپس از محضر استادان بزرگ خوشنویسی چون استاد کابلی، استاد فلسفی و استاد حیدری کسب فیض کرد.

استاد کابلی در مقدمه کتاب »افسونگری قلم« استاد اسماعیلی آورده است: »مهدی اسماعیلی مود که دوره ممتاز را مکاتبه ای نزد هنرمند برجسته شکسته نویسی کشور آقای حیدری گذرانده بود، بعدها در دوره فوق ممتاز توفیق خدمت گزاری ایشان را یافتیم و با نام و آثار وی بیشتر آشنا شدیم.وی جوانی است بی تکلف، نجیب و آرام که با استعداد فوق العاده و شور و شوقی وصف ناپذیر سال هاست که می نویسد… کارآیی کمی و کیفی ایشان تا بدانجا رسید که در چند ساله اخیر در شهرستان بیرجند منشاء خدمات ارزشمندی شد و در تربیت هنرآموزان بسیاری همت گماشت.

نمایشگاه های انفرادی متعددی برگزار کرد که با توفیق همراه گشت، و در مسابقات سراسری کشور که به مناسب های گوناگون در تهران برگزار می شد همواره رتبه اول را به دست می آورد و هم چون هم دلان دیگر خود در خراسان بزرگ افتخار آفرین بود.حسن خلق و کیفیت هنری وی موجب شد که به عضویت هیئت تشخیص خط شکسته انجمن ایران راه یابد.از استاد اسماعیلی مود تاکنون چندین اثر در بروشورهای انجمن خوشنویسان ایران وجشنواره خوشنویسی جهان اسلام منتشر شده است که از آن جمله می توان به چاپ آثار وی درجشنواره خوشنویسان کویت و ایران هم چنین در کتاب های از آغاز تا امروز، خوشنویسان ایران، منتخب آثار بسیجیان کشور نام برد.افسونگری قلم با 6 بار و آموزش خط تحریری با 5 بار تجدید چاپ نیز از آثار منتشر شده استاد اسماعیلی مود می باشد. این هنرمند برجسته استان تاکنون در 18 جشنواره بزرگ خوشنویسی موفق به کسب مقام اول برگزیده کشوری شده است.برپایی 5 نمایشگاه در خارج از کشور که 3 مورد آن در پاکستان و 2 مورد دیگر در کشورهای بنگلادش و قطر بوده است از جمله اقدامات او در کارنامه هنری اش می باشد.

استاد مهدی اسماعیلی مود با توجه به فعالیت های شاخصی که تاکنون در زمینه خوشنویسی داشته است موفق به کسب گواهی نامه استادی از شورای ارزشیابی انجمن خوشنویسان ایران شد که این امر نشان گر جایگاه والای وی در بین هنرمندان خوشنویس کشور است.

 محمدرضا حسینی مود

محمدرضا حسینی مود ازشاعران خوب معاصر واز افتخارات شعر امروز خراسان است.او در سال ۱۳۵۳ در مود متولدشد.

استواری و فخامت کلام به ویژه در اشعار اجتماعی وحماسی از او شاعری توانمند در قالب های مختلف شعری ساخته است.شعر او مخاطبانی جدی و سخن شناس ذر سراسر کشور دارد.

او فارغ التحصیل ممتاز کارشناسی ارشد پترولوژی از دانشگاه تهران است وهم اکنون مدیر امور آموزشی وپژوهشی دبیر خانه منطقه ۹سما وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی خراسان بزرگ میباشد.

برخی از سوابق فرهنگی ادبی او عبارتند از:

-یک دور شاعر برگزیده ی دانشگاههای کشور
-دو دور شاعر برگزیده فرهنگیان کشور(پرسش مهر)
-سردبیر دومین نشریه برتر دانشگاههای کشور
-دبیر سه شنبه های ادبی مشهد
-عضو شورای مرکزی کانون ادبی دانشگاه تهران
-دبیر کانون ادبی دانشگاه سیستان وبلوچستان
-دبیر علمی و اجرایی چندین جشنواره علمی ،فرهنگی و… ملی ومنطقه ای

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *